En tuff vardag med många och långa träningspass

Gymnasterna i världseliten tränar mellan 35-40 timmar per vecka. Träningen bedrivs på nationella centra där nationens främsta gymnaster lever och tränar tillsammans och där en stab av anställda tränare, balettpedagoger, koreografer, läkare mm finns till förfogande dygnet runt.

I Sverige är förutsättningarna inte riktigt de samma men för Therese ser vardagen snarlik ut. Den största skillnaden är att Therese går i skola som vanligt och Tanja har utöver alla timmar med Therese ett heltidsarbete som danslärare.

En vanlig vecka innehåller ca 30 timmars träning. Utöver detta ska Therese också hinna med mental träning, besök hos naprapat en gång per vecka, resor och tävlingar. Under de ödsliga morgonpassen i …hallen kan det ibland kännas tungt.

"utan min tränare Tanja hade jag aldrig orkat! Hon ställer alltid upp för mig och hon hjälper mig att nå mina högt uppsatta mål".

De viktigaste beståndsdelarna i träningen är:
- Balett
- Teknikträning med handredskap
- Programträning
- Dans - uttrycksfullhet
- Styrka och flexibilitet

För att bli en bra RG-gymnast krävs det en enorm träningsvillighet och ett starkt psyke.

"Blod, svett och tårar är ett uttryck som passar bra in på rytmisk gymnastik. Det är precis så det känns många gånger men jag älskar min idrott och jag tänker ge allt för att försöka nå hela vägen till toppen"!